Nachtfotografie Zoetermeer

Nachtfoto's genomen op verschillende plekken in Zoetermeer

In mijn vrije tijd vind ik het leuk om zo af en toe naar buiten te gaan in de avond en met mijn camera spullen op pad te gaan. Wanneer het weer lente wordt en alles mooi in bloei staat is het voor mij de ideale tijd om nachtfoto's te gaan maken. 

Omdat ik zelf in Zoetermeer woonachtig ben, ben ik samen met een goede vriend van mij een keer in de avond wat testfoto's gaan maken met mijn groothoeklens en statief. Door een statief kan ik mijn camera goed stabiel zetten en met lange sluitertijden werken. Daarmee ontstaan aparte composities en mooie overzichtelijke foto's van bekende plekken in mijn stad. Samen met mijn goede vriend 'Rens' heb ik al op diverse avonden nachtfoto's gemaakt. 

Zoetermeer is in het Engels 'Sweet Lake City' en omdat het in de avond hier vrij rustig en stil is buiten noemen veel inwoners het 'Sleep Lake City. Deze slaapstad ziet er toch heel anders uit bij nacht en juist dat wil ik in kaart brengen door er nachtfoto's van te maken. 

In de lente en zomer maak je de mooiste nachtfoto's

Wanneer het helemaal donker is buiten en vooral droog en windstil, dan is het de ideale tijd om naar buiten te gaan en in een aantal uur een paar hele toffe foto's te schieten. Droog weer is relaxed voor diegene die aan het fotograferen is en windstilte zorgt voor de minste bewegingsonscherpte. Daarnaast is een temperatuur boven de 13 graden in de avond helemaal top (vooral in de lente- en zomermaanden). In Nederland komt dat niet veel voor, dus is het handig om echt gebruik te maken van dit soort avonden en er ook de tijd voor te nemen om tot mooie nachtfoto's te komen. Voor een goede nachtfoto moet je van tevoren nadenken over de locatie. Wanneer je weet waar je een nachtfoto wilt schieten, is het belangrijk om de juiste apparatuur bij je te hebben. Eenmaal op de plek aangekomen ga je de juiste instellingen op je camera doen en bepaal je een mooie compositie. Daarna is het vooral experimenteren met sluitertijd, diafragma en iso. Achteraf zal er nog een aantal bewerkingen aan een nachtfoto gedaan moeten worden om een nog beter resultaat te krijgen. 


Nachtfotografie is een stijl apart in de fotografiewereld

Wie zelf wel eens nachtfoto's gemaakt heeft, weet dat je er echt geduld voor moet hebben om tot een gewenst resultaat te komen. Er gaat vooraf veel tijd in zitten om de juiste instellingen, locatie en compositie te bepalen. Daarnaast speelt het weer een ontzettend belangrijke rol. Verder is het handig om je van tevoren goed te verdiepen in je camera uitrusting en hoe alles werkt. Nachtfotografie is een fotostijl die leuk is om uit te proberen en waar weinig haast of stress bij komt kijken. Ook is het ontzettend leuk als je met minimaal één andere fotograaf op pad kunt en elkaar gezelschap kunt houden. Wanneer je een nacht op pad bent geweest en uiteindelijk de foto's in het groot op je computerscherm ziet is het resultaat soms verbluffend. Dat maakt voor mij 'nachtfotografie' een stijl van fotografie die nooit gaat vervelen en iets is wat ik de rest van mijn leven kan blijven doen. 


Hieronder staan een aantal nachtfoto's die ik de afgelopen tijd heb gemaakt.
Voel je vrij om geheel vrijblijvend contact met mij op te nemen of een reactie onderaan de pagina achter te laten.

Reactie schrijven

Commentaren: 0