Fotograferen met diverse lenzen

Wat zijn de verschillen tussen fotolenzen?

Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende camera's te koop. Wanneer je als consument een besluit maakt om je fotografie naar een volgend level te tillen, dan ga je automatisch kijken naar camera's met verwisselbare lenzen.

En dat zijn er nogal wat...!

Er zijn een aantal merken die veel diverse mogelijkheden bieden voor de amateur tot aan de professional. Hieronder versta ik camera's van Canon, Nikon, Olympus, Sony, Pentax, Samsung en de dure varianten van Leica en Hasselblad. Wanneer je een keuze gemaakt hebt is het belangrijk om eerste goed na te denken over wat je met je camera wilt fotograferen.

Er zijn een aantal belangrijke stijlen te noemen in de fotografie. De meeste mensen maken foto's van familie, vrienden en van plekken waar ze komen tijdens een vakantie. Voor dit soort foto's kan je al een heel eind uit de voeten komen met een allround lens zoals een kitlens die bij veel goedkope spiegelreflexcamera's verkocht worden. Wil je ook hele andere foto's maken dan is het handig om je meer te verdiepen in andere lenzen.


De technische aspecten van een cameralens

Doordat er op de huidige markt zoveel soorten camera's en lenzen te koop zijn, is het voor een beginnende fotograaf soms lastig om de juiste keuze te maken. Ik zal in het kort de technische kanten van lenzen uitleggen zodat je wellicht iets meer inzicht krijgt in welke lens goed is en waarvoor je een prijs betaalt. Op iedere lens staan allerlei waarden aangegeven. Waar je als beginnend fotograaf op moet letten zijn het aantal millimeters dat je lens aangeeft, het getal dat voor de F staat en of je ermee kunt zoomen of niet.


Het aantal millimeters: het aantal millimeters kan bij een lens een heel laag getal zijn, dit betekent dat je heel veel beeldhoek hebt en dus veel van de omgeving in beeld krijgt. Wanneer er een heel hoog getal voor de millimeters staat, betekent dit dat je met een telelens te maken hebt en dus zaken van veraf heel dichtbij kunt halen. Groothoek lenzen lopen van 8 mm tot 28 mm. Portretlenzen lopen van 30 mm tot 85 mm. Alles wat boven de 85 mm valt kan je beschouwen als telelens.


Je F-getal: ook heb je het F-getal op een lens staan, dit getal duidt het diafragma aan. Diafragma heeft te maken met de lichtsterkte van je lens en je scherpte-diepte. Hoe lager het getal dat voor de F staat, hoe meer natuurlijk licht je lens toe laat en hoe makkelijker je in schemerige/avondsituaties zonder flitser kunt fotograferen. Wanneer je lens een hoog F getal aangeeft betekent dit dat het een niet zo'n lichtsterke lens is en je er vooral overdag mooie foto's mee kunt maken zonder flitser. Een laag F getal betekent ook een lagere scherpte in de diepte. Dit betekent dat je bijvoorbeeld met een lens die een maximaal F-getal van 1.4 aangeeft mooi foto's kunt maken waarbij de achtergrond onscherp wordt. Dus hoe hoger je het F-getal instelt op je camera, hoe scherper alles op de foto wordt. Een hoog F-getal gebruik je dus voor het fotograferen van landschappen en een laag F-getal gebruik je voor portretten, details en in de avond.


Zoomen of niet: tot slot zou ik bij de aankoop van een nieuwe lens erop letten of je kunt zoomen of niet. Lenzen waarmee je goed kunt zoomen kunnen handig zijn wanneer je veel in de natuur fotografeert of wanneer je sportwedstrijden vastlegt. Ook veel groothoeklenzen hebben vaak een beetje zoom erin zitten.

Voor alle soorten foto's waarbij je niet op afstand hoeft te fotograferen of geen landschappen hoeft vast te leggen, zou ik aanraden om lenzen aan te schaffen die niet kunnen zoomen. In de fotografie wereld noem je dat soort lenzen: 'lenzen die een vaste brandpuntsafstand hebben'. Vaak zijn dat soort lenzen scherper en sneller dan zoomlenzen en voelen ze ook wat steviger aan.


Dit zijn drie belangrijke zaken waarop je moet letten bij de aanschaf van een nieuwe lens. In mijn volgende blogpost ga ik toelichten in welke situatie je met welke lens het beste kunt fotograferen en waarom.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Laya Dohle (maandag, 28 september 2015 20:24)

  Heel informatief in duidelijke,begrijpbare taal.
  Hier kan een amateur fotograaf met weinig theoretische kennis goed uit de voeten.
  Ga zo door Koen en ik begrijp straks mijn camera beter dan wanneer ik de info uit de soms ingewikkelde boeken moet halen.

 • #2

  Olaf (maandag, 28 september 2015 22:29)

  mooi voor beginners inderdaad. Maar mis je niet usm, af-s, is, (enzovoort) en het verschil en compabiliteit van merken als sigma/tamron?

  Of ben ik te voorbarig en komt dat in je nieuwe blog?

  Succes

 • #3

  Koen (maandag, 28 september 2015 23:39)

  Hoi Olaf,

  Leuk dat je mijn blog hebt gelezen en een reactie hebt geplaatst. Er ontbreken zeker nog zaken waarop je kan letten bij de aanschaf van een nieuwe lens. Omdat het inderdaad voor beginners is, komen die zaken aan bod in een volgende blog. Dus stap voor stap uitleg geven en hopelijk een kleine community opbouwen. En ook lenzen van sigma en tamron zullen in andere blogs benoemd worden :)

  Tnx anyway en altijd leuk om opbouwende kritiek te krijgen.

  Groet Koen