Welke foto's maak je met welke lens?

Verschillende fotostijlen met bijbehorende lenzen kort toegelicht.

In mijn vorige en eerste blog heb ik het kort gehad over de technische aspecten van cameralenzen waarop je als beginnend fotograaf moet letten. 

In deze tweede blogpost ga ik verder in op een aantal belangrijke fotostijlen die er zijn en met welke lenzen je het beste in welke stijl kunt fotograferen. Diverse lenzen zijn er niet alleen voor gemaakt om scherpere en mooiere foto's te maken, ook zijn er verschillende fotostijlen te benoemen die ieder een aparte lens gebruiken om goed tot hun recht te komen. 

De fotostijlen die ik in deze blog ga benoemen zijn landschapsfotografie, macrofotografie, portretfotografie en bruidsfotografie. Alle vier bovengenoemde stijlen kunnen het best uitgevoerd worden met een bepaalde lens of lenzen.

Wanneer je als consument nieuwe apparatuur gaat aanschaffen, is het sowieso handig om van tevoren te bedenken wat voor soort foto's je wilt maken en welke fotostijl dus echt bij jou past. Binnen fotowinkels kan je je goed laten adviseren door een professionele verkoper in wat je wilt bereiken met je foto's en welke apparatuur je daarvoor nodig hebt. Kijk eens in je eigen omgeving waar je je het beste kunt laten helpen. 

 

Voor iedere fotostijl kan je een unieke lens kiezen

Zoals ik hierboven al heb aangegeven ga ik in deze blogpost vier belangrijke fotostijlen kort beschrijven. Daarop zal ik vooral letten op de soort lens die je het beste kunt gebruiken wanneer je in een bepaalde stijl fotografeert. Er zijn natuurlijk nog meer stijlen te benoemen dan de vier die hierboven beschreven staan, alleen wil ik het in deze blog wat meer allround houden en dus de beginnende fotograaf goed informeren. In de twee volgende blogs zal ik het ook hebben over stijlen zoals familiefotografie, studiofotografie, natuurfotografie, reisfotografie, straatfotografie, productfotografie, nachtfotografie en architectuurfotografie. Maar nu eerst vier stijlen die naar mijn idee het veel voorkomen onder consumenten en semi-professionals.

 

landschapsfotografie

Een mooi landschap fotograferen kan je het beste doen met een groothoeklens of met een extreme groothoeklens. Let daarbij op het aantal millimeters dat op je lens vermeld staat. Om prachtige landschappen vast te leggen kan je het beste een groothoeklens kopen die een aantal millimeters aangeeft vanaf 10-20 millimeter brandpunt. Hoe lager het aantal millimeters op je lens, hoe breder je beeldhoek is en des te meer je op de foto kunt krijgen. Ik schiet zelf veel landschapsfoto's als ik op vakantie ben. Ik gebruik hiervoor een extreme groothoeklens die een maximale beeldhoek van 17 millimeter heeft. Wanneer je een foto van 180 graden beeldhoek wilt maken dan zijn er de zogeheten 'Fish-eye' lenzen. Hiermee krijg je ontzettend veel van je omgeving in beeld, alleen zal je aan de randen van je foto een bolling te zien krijgen en zijn ze daarom minder geschikt voor landschappen.

Op je diafragma hoef je niet te letten wanneer je een groothoeklens aanschaft omdat je het diafragma toch laag wilt houden (hoog F-getal) om zoveel mogelijk scherpte te krijgen over de hele foto. Iedere groothoeklens kan met een hoog F-getal fotograferen.


Macrofotografie

Bij macrofotografie ben je bezig met het vastleggen van de kleinste wezens in onze natuur zoals vliegen, bijen, spinnen, lieveheersbeestjes. Ook planten en bloemen vallen onder macrofotografie. Om de kleine wereld om ons heen zo goed mogelijk in beeld te krijgen zijn er speciale macrolenzen op de markt. Met zo'n lens kan je foto's maken zoals de foto die ik hiernaast gemaakt heb. De eerste keer dat ik dit soort foto's maakte stond ik versteld van de details die je kunt zien in zo'n macrofoto. Alles wordt vergroot en daardoor zie je ineens veel meer details dan die ons blote oog kunnen waarnemen. 

De mooiste macrofoto's maak je met een goede camera met een speciale macrolens en een stevig statief om trillingen in je foto te voorkomen. Er zijn verschillende macrolenzen te koop in verschillende prijs/kwaliteitsklassen. Daarnaast moet je bij macrofotografie echt de tijd nemen om kleine insecten goed op de foto te krijgen en is het natuurlijk fijn als je veel licht heb en de zon lekker schijnt. Macrofotografie is echt een hele aparte stijl van fotograferen en steeds meer mensen zijn er tegenwoordig mee bezig. Vooral als je ervan houdt om lekker in de natuur te zijn en rustig de tijd kunt nemen voor een foto, is macrofotografie echt iets voor jou. 


Portretfotografie

Voor het maken van een mooie portretfoto is het handig om je eerst wat meer te verdiepen in deze fotostijl. Ik zie een portret als een foto van één persoon waarbij je let op vooral het gezicht van je model. Een goede portretfoto wordt meestal van voren of schuin van de zijkant genomen met een hoek van ongeveer 45 graden tot je model. Op de huidige markt bestaan er een hele hoop verschillende portretlenzen of lenzen waarmee je mooie portretfoto's kunt maken. Ikzelf vind portretlenzen met een brandpuntsafstand van 50-85 millimeter de beste lenzen om iemand mee te portretteren. De afstand tot je model is dan niet te ver zodat je nog makkelijk kunt communiceren. Om een goed portret te maken is het mooi om een onscherpe achtergrond te krijgen. Daarbij moet je bij de aanschaf van een portretlens vooral letten op een hoog diafragma zoals van F2.8 of hoger tot aan F1.2. Daarmee kan je ook in de schemering en avond prachtige portretten maken op bijvoorbeeld een verjaardag of tijdens een mooie zomeravond aan het strand. En met een hoog diafragma kan je ook prima foto's maken zonder dat je een flitser nodig hebt.


Bruidsfotografie

Bruidsfotografie is echt een vak apart. Steeds meer mensen gaan zich hierin specialiseren omdat er veel werk in te vinden is en je er als fotograaf een aardig zakcentje mee kunt verdienen. Wanneer je voor het eerst een bruiloft gaat fotograferen is het handig om twee camera's mee te nemen, genoeg geheugenkaarten, een externe flitser en zeker drie tot vier verschillende lenzen. 

De drie tot vier lenzen die ikzelf gebruik wanneer ik een bruiloft mag vastleggen zijn een groothoeklens voor mooie omgevingsfoto's en groepsfoto's, een portretlens om individuen vast te leggen, een macrolens om leuke details zoals de ringen te fotograferen en een telelens om lekker van afstand mooie momenten vast te leggen. Het aantal millimeters waarop je moet letten is vanaf 17mm tot aan maximaal 200mm wanneer je lenzen aanschaft om bruiloften te fotograferen. Ook is het handig om minimaal twee lenzen te hebben die een hoog diafragma hebben bij het vastleggen van een trouwdag. Hoge diafragma's zijn uitermate geschikt voor portretten, details en wanneer de zon onder gaat en het feest gaat beginnen. Er zijn nog een hoop andere zaken waarop je moet letten bij trouwfotografie die ik in een andere blog zal toelichten


Bekijk via de drie links hieronder de stijlen waarin ik gespecialiseerd ben.


Heb je nog vragen na het lezen van deze blogpost, dan kan je uiteraard een reactie hieronder achterlaten en zal ik zo spoedig mogelijk een reactie daarop plaatsen. In de volgende blogpost zal ik de volgende vier fotostijlen beschrijven: familiefotografie, studiofotografie, natuurfotografie en reisfotografie. Bedankt voor het lezen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0